Bestrating reinigen: verschillende manieren

Mike avatar

Mike op 21-01-2016

Bestrating reinigen kan op verschillende manieren. Welke manieren dit precies zijn en welke het effectiefst is ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder over bestrating reinigen!

Bestrating reinigen

Bestrating reinigen

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je bestrating is het belangrijk om regelmatig de bestrating te reinigen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt dit karwei ook over laten aan een vakman. Misschien iets duurder dan wanneer je dit zelf doet, maar zo ben je er wel zeker van dat het reinigen goed gebeurt.

Want bij het reinigen van bestrating is het belangrijk dat je de juiste manier van reinigen gebruikt bij de juiste tegel en het vuil waar je mee te maken hebt. Doe je dit niet wordt de bestrating vaak niet goed schoon of erger nog; er kunnen beschadigingen optreden aan de bestrating.

Beslis dus aan de hand van de soort bestrating en het vuil hoe je dit het best kunt reinigen en of je de klus zelf doet of toch liever uitbesteedt.

Eenvoudige reiniging

De eerste tip is voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar; veeg regelmatig de bestrating schoon. Vuil heeft op die manier minder kans zich te hechten aan de bestrating.

Om de tegels net een beetje extra reiniging te geven kun je zeep (of azijn) combineren met flink wat warm water en hiermee het vuil weg schrobben. Deze manier van bestrating reinigen is toepasbaar op vrijwel elk soort tegel. Voor het schrobben van grove tegels (zoals betontegels en natuursteen) gebruik je het beste een harde borstel. Gladde tegels zoals siertegels maak je schoon met een zachte borstel om beschadigingen te voorkomen.

Hardnekkig vuil verwijderen

Wanneer je te maken hebt met hardnekkig vuil helpen bovenstaande reinigingsmethoden niet. Je kunt dan gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen die te koop zijn in de bouw- of supermarkt. Je hebt hier wel te maken met chemische middelen. Zorg dus altijd dat je het juiste reinigingsmiddel op de juiste manier toepast. Bij twijfel kun je altijd navragen bij bijvoorbeeld de bouwmarkt of je het juiste middel voor de juiste tegel in handen hebt.

Je kunt bij hardnekkig vuil ook gebruik maken van een hogedrukreiniger. Je moet hier echter wel oppassen voor beschadigingen aan de toplaag van de tegels vanwege de kracht waarmee het water uit de hogedrukreiniger spuit. Vooral met sierbestrating moet je hier zeer voorzichtig mee zijn.

Beschadigingen aan de bestrating zorgen er voor dat de tegels poreus worden waardoor hardnekkig vuil en algen zich gemakkelijker hecht aan de tegels.

Bestrating reinigen uitbesteden

Als je twijfelt hoe je jouw bestrating het beste kunt reinigen of deze klus überhaupt zelf liever niet uitvoert, schakel je het best een vakman in. Een hovenier weet precies welke reinigingsmethode hij moet toepassen op het type bestrating waar hij mee te maken heeft. Uitbesteden brengt dus een stukje rust; je weet immers dat het reinigen van de bestrating goed gebeurt en er geen beschadigingen aan de bestrating optreden.

Echter zul je wel moeten investeren in de arbeidskosten van de hovenier en dan is het erg goed om te weten dat je eenvoudig kan besparen op de kosten voor reiniging door een vakman. Onderling hanteren vaklui namelijk uiteenlopende tarieven en door meerdere professionals met elkaar te vergelijken kies je bewuster de meest voordelige specialist. In veel gevallen levert zo'n vergelijking je een mooie besparing op die vaak oploopt tot wel 40% van de totale kosten om de bestrating te reinigen.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!