Bomen snoeien, waarom en hoe?

Mike avatar

Mike op 27-07-2015

Van nature behoeft een boom geen snoei, denk hierbij maar eens aan het tropisch regenwoud. De redenen voor het snoeien van bomen is dus altijd vanuit het menselijk belang, zoals esthetiek, veiligheid of bijvoorbeeld doorgankelijkheid.

Snoeien bomen

Wanneer snoeien

Een misvatting die veel mensen hebben is dat zij denken dat de beste tijd om bomen te snoeien in de winter is, dit is echter een foutieve gedachte. In de winter heeft de boom als organisme een soort winterslaap. Het afweermechanisme reageert niet tot nauwelijks op verwondingen. Het snoeien van bomen is niets anders dan de boom verwonden. Daarom ook de tip om alleen te snoeien wanneer dit strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld i.v.m. veiligheid of doorgankelijkheid.

Wat dan wel de beste tijd is om te snoeien? In de zomer! In deze tijd functioneert de boom volledig en ook het afweermechanisme is volop aanwezig. De snoeiwond kan dan het beste opgevangen worden.

Snoeitips

1: Snoei nooit een tak glad bij de stam af

U snijdt dan namelijk in het levende weefsel waardoor de boom de wong niet goed kan afgrendelen. U moet de takkrans laten staan, de takkrans is de overgang van de stam naar de tak. Laat ook nooit een stomp staan tegen de boomstam, de boom kan hierdoor niet meer overgroeien. Een boom wilt nadat er een wond ontstaat, dit overgroeien met callus, een soort weefsel.

2: Takken afzagen

Zaag takken nooit af wanneer deze een diameter groter dan 10 cm hebben.

3: Voldoende scherp gereedschap

Zorg dat uw gereedschap scherp genoeg is, u krijgt dan mooie gladde afsnijdingen. Dit bevordert het overgroeien met het weefsel waar wij u eerder over vertelden.

4: Snoeipercentage van maximaal 20%

U mag nooit meer dan twintig procent aan takken verwijderen. Met het wegnemen van de takken verwijdert u namelijk ook veel bladeren. Deze bladeren zorgen ervoor dat de boom voldoende voedsel heeft. Als u teveel takken weg snoeit, is de kans aanwezig dat de boom extreem veel takken laat groeien om weer nieuw blad te krijgen en zodoende voldoende voedsel.

5: Snoeifrequentie

Snoei maximaal 1 keer per 3 jaar. De boom heeft tussentijds voldoende tijd om te herstellen.

Zelf snoeien of uitbesteden?

U kunt er uiteraard voor kiezen om zelf te snoeien. U moet zich dan wel realiseren dat het wegsnoeien van takken niet klakkeloos dient te gebeuren. Wij raden aan om de snoei door een professional te laten doen. Hier hangt dan wel weer een prijskaartje aan vast. Om flink te besparen op dit prijskaartje raden wij u ook aan om vooraf meerdere offertes aan te vragen van hoveniers bij u uit de regio. Hierdoor kunt u tot wel 40% besparen.

Het aanvragen en vergelijken van offertes is snel, gemakkelijk, gratis en geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!