Draadafsluiting: gaas of panelen?

Mike avatar

Mike op 09-04-2015

Qua draadafsluiting is tuindraad de klassieker onder de afsluitingen. Iedereen kent het, velen gebruiken het. Maar is het ook rendabel in uw tuin? Ontdek het snel in onderstaand artikel.

Draadafsluiting

Drie soorten afsluitingen

Draadafsluitingen zijn er in verschillende uitvoeringen, maar ruwweg gezien onderscheiden we drie categorieën.

  • Draadpanelen
  • Tuingaas op rol
  • Specialistische oplossingen zoals gevulde wanden en schanskorven

De laatste wordt veel gebruik om op een mooie wijze meer privacy te creëren, maar wie echt de tuin volledig wilt afsluiten is aangewezen op tuingaas of draadpanelen.

Draadpanelen

Draadpanelen zijn erg stevig en vormvast. Dit maakt ze echter wel duurder dan bijvoorbeeld tuingaas. Daarnaast zijn ze eenvoudig te installeren, zelfs als je zelf niet de beste klusser van de klas bent. Ze hoeven niet opgespannen te worden; ze zijn voldoende stevig van zichzelf.

Tuingaas

Tuingaas is minder stevig en kent een iets lastigere manier om te plaatsen, maar is daarentegen goedkoper dan panelen. Het belangrijkste is dat de spanning perfect is en dat maakt tuingaas wat minder geschikt voor de wat onhandigere doe-het-zelver.

Functionaliteit

Wat functionaliteit betreft doen beiden niet voor elkaar onder. Tuingaas is minder stevig dan draadpanelen, maar biedt alsnog voldoende bescherming. Het gebruiksdoeleinde is natuurlijk van belang bij het kiezen. Een hondenkennel zal een stevigere afsluiting nodig hebben dan een kippenren.

Privacy op groene wijze

Liever een afsluiting die wat groener is van karakter? Ook dat kan uitstekend met bovengenoemde draadafsluitingen, zowel met tuingaas als met draadpanelen. Het is een kwestie van klimplanten tegen de afsluiting te laten groeien. Zo ontstaat als het ware een muur van groen. Paneelafrasteringen zijn standaard stevig genoeg om het extra gewicht te dragen. Kiest u voor tuingaas dan zijn er wel wat zaken waar u op moet letten.

  • Gebruik geweven gaas. Dit is vormvast, veerkrachtig en geeft mee met de wind.
  • Kies voor een grote diameter. Gebruik altijd een bovenbuis voor extra stevigheid.
  • Plaats de panelen dichterbij elkaar.

De keuze voor gaas of panelen hangt dus af waar ze voor gebruikt gaan worden, hoeveel stevigheid u verwacht van de afscheiding en uiteraard het budget.

Extra tip wanneer u de afsluiting laat plaatsen

Als u de afsluiting laat plaatsen door een professionele hovenier is het raadzaam om onderlinge prijzen met elkaar te vergelijken. Deze kunnen namelijk aanzienlijk verschillen. In sommige gevallen kunt u zelfs tot wel 40% besparen op de kosten voor het aanleggen van de tuinafsluiting!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!