Graszoden leggen: hoe precies?

Mike avatar

Mike op 20-11-2015

Graszoden leggen is een methode om snel resultaat te boeken in uw tuin. Inzaaien is ook mogelijk, maar daarbij duurt het nu eenmaal langer voordat u resultaat ziet. Om die reden kiezen mensen er vaak voor om graszoden te (laten) leggen. Maar waar moet u op letten als u besluit zelf graszoden te leggen? Lees snel verder!

Graszoden leggen

Het gebruik

Om tot de juiste keuze te komen zult u goed na moeten denken over het gebruiksdoeleinde alvorens u begint met graszoden leggen. Een stuk gras waar intensief op gespeeld gaat worden moet gelegd worden met kwaliteits-graszoden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Graszoden die bestaan uit speelveldmengsel zijn hier bijvoorbeeld uitermate geschikt voor. Laat u bij twijfel altijd goed informeren door een specialist.

Graszoden leggen in de juiste periode

Bij graszoden leggen speelt het weer een belangrijke factor. De beste tijd om graszoden te (laten) leggen is in het voor- en het najaar, want dan is het over het algemeen relatief mooi weer en zorgt de natuur voor natuurlijke bewatering. Mocht u toch besluiten de graszoden te leggen in de zomer, kies dan bij voorkeur een bewolkte dag uit en bewater voldoende zodat de graszoden de tijd en mogelijkheid krijgen om te aarden.

Voorbereiding graszoden leggen

Het is bij graszoden leggen erg belangrijk dat de ondergrond goed geprepareerd is. Omspitten van de grond is de eerste stap waarbij al het onkruid verwijderd zal moeten worden. Daarna is het belangrijk dat de grond goed wordt aangedrukt. U doet dit het beste met een zogenaamde grasroller.

Zorg ervoor dat de grond goed vlak is voor het beste resultaat. De toplaag moet overigens een klein beetje los zijn. Dit doet u het beste met een hark.

Om molshopen te voorkomen in het nieuwe gazon kunt u eventueel kippengaas spannen over de ondergrond.

Het leggen van de graszoden

Zodra de ondergrond is voorbereid is het tijd om de graszoden te gaan leggen. U rolt de graszoden in dezelfde richting uit en drukt deze goed tegen elkaar. Wanneer de graszoden te lang zijn kunt u deze afsnijden of afknippen, maar let er op dat u dit wel recht doet. Zodra alle graszoden netjes liggen drukt u het geheel met de grasroller nog eens goed aan en kunt u beginnen met bewateren. Zorg er hierbij voor dat de graszoden door en door nat zijn zodat ze optimaal kunnen hechten aan de ondergrond.

Afhankelijk van de weersomstandigheden zult u het bewateren minimaal de eerste twee weken moeten verzorgen.

Graszoden laten leggen door een vakman

Graszoden kunt u vrij eenvoudig zelf doen, maar wanneer het mis gaat zult u het hele proces opnieuw uit moeten voeren, waaronder het aanschaffen van nieuwe graszoden. Om te voorkomen dat u onnodig geld uitgeeft kunt u er voor kiezen om de graszoden door een vakman te laten leggen. Een hovenier is immers zeer bedreven in het leggen van graszoden en zodoende krijgt u waar voor uw geld.

Wanneer u de graszoden wilt laten leggen door een hovenier is het goed om te weten dat vaklui onderling vaak verschillende tarieven hanteren. Door meerdere hoveniers met elkaar te vergelijken kiest u altijd de meest voordelige en geschikte professional om de graszoden te laten leggen. Dit vergelijken van professionals levert u een flink besparing op die in sommige gevallen kan oplopen tot ruim 40% van de totale kosten!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!