Japanse sierkers, hoe en wat?
De Japanse sierkers Prunus Serrulata 'Amanogawa' is een lust voor het oog en doet het erg goed in ons klimaat. Vanwege de omvang (hoogte van ongeveer 6 meter) past hij niet in iedere tuin, maar besluiten toch veel mensen 'm te planten omdat hij zo mooi is. Ontdek in onderstaand artikel alles wat je verder nog zou moeten weten over de Japanse sierkers Prunus Serrulata Amanogawa.
Japanse sierkers Prunus Serrulata 'Amanogawa'
De Japanse sierkers Prunus Serrulata 'Amanogawa' groeit smal en zuilvormig op. In April bloeit de sierkers op met zacht lila-roze, bijna witte bloemen die een lust voor het oog zijn. De Prunus Serrulata is misschien daarom wel (één van) de meest geliefde sierkers.
Wat voor Prunus soorten zijn er precies?
In een kleine tuin neemt hij eigenlijk iets teveel ruimte in, maar dat weerhoudt menigeen niet om de sierkers te plaatsen. Het geslacht Prunus is vrij groot. De kers is onderdeel, maar ook de pruim en sierkers, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de vogelkers of bospest, abrikoos en perzik.
De steenvrucht is wat ze gemeen hebben; de vrucht met meestal één harde kern.
Is de Prunus Serrulata 'Amanogawa' winterhard?
De meeste soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben onder de voorjaarsvorst. De schitterende bloei kan hierdoor geruïneerd worden. In de lente zorgen de hangende takken en de prachtige bloemen voor een idyllische aangezicht.
Wat voor bodem heeft de sierkers nodig?
Qua grondsoort is de Prunus niet bepaald kieskeurig. Een normale verbeterde tuingrond is vaak voldoende. Het best ontwikkelt de sierkers echter op een kalkhoudende bodem die niet te nat is en in de zon staat. Ieder jaar wat kalk strooien aan de voet van de boom komt de sierkers ten goede.
Wanneer kan ik snoeien?
Doorgaans heeft de Japanse sierkers Prunus Serrulata 'Amanogawa' weinig snoei nodig. Je doet dit het beste na de bloei. Het volstaat om de boom in zijn mooie vorm te houden. Theoretisch kan de Japanse sierkers last krijgen van verschillende ziekten, maar in de praktijk komt dit zelden voor.
Hulp bij Prunus Serrulata 'Amanogawa'
Mocht je toch twijfelen of je de boom wel moet snoeien of dat de sierkers ziek is? Vraag dan hulp aan een hovenier. Een vakman weet precies hoe hij de 'Prunus Serrulata Amanogawa' moet snoeien en eventueel op moet lappen indien dit nodig is.
Als je een hovenier in moet schakelen is het wel verstandig om eerst meerdere vaklui met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt qua hovenier. Onderling hanteren zij namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Door meerdere hoveniers met elkaar te vergelijken verzeker je je altijd van de beste prijs. In sommige gevallen loopt de besparing die je maakt op tot 40% van de totale kosten. Daarom altijd doen dus!