Moestuin in de winter: 3 tips!

Mike avatar

Mike op 19-02-2015

Ook in de winter kan u rustig genieten van uw moestuin. Het is natuurlijk zonde als u niet van uw eigen groenten en kruiden zou kunnen genieten, alleen omdat het seizoen voor moestuinen afgelopen is. We zetten 3 handige tips op een rij om uw moestuin ook in de winterperiode te kunnen gebruiken!

moestuin winter

1. Plant en zaai wintergroenten op tijd

Spruitjes, rode kool, knolselder, witte kool, koolraap, groene kool, bloemkool, prei en winterwortels: zomaar enkele typische wintergroenten waar u, bij tijdig zaaien of planten, heel veel plezier van kan hebben tijdens de winterperiode. U kunt er echter alleen echt plezier van hebben tijdens de winter, als u deze al een hele tijd terug in uw moestuin heeft geplant. Heeft u dat niet gedaan? Geen paniek! Er zijn wintergroenten die u net voor of zelfs in de vroege periode van de winter kunt plaatsen: aardperen en pastinaak. Na 4 maanden kunt u deze oogsten. In oktober zou u andijvie kunnen zaaien, zodat u er tot en met ongeveer december van kunt genieten. Een niet te vergeten heerlijke wintergroente zijn de winteruien. Van september tot november kunt u deze zonder problemen planten: in februari zullen ze dan gebruikt kunnen worden in uw zelfgemaakte gerechten.

winteruien moestuin

2. Moestuin beschermen tegen kou

U kunt de groenten in uw moestuin tijdens de winterperiode beschermen tegen de vorst. Dit doet u met een 20 tot 25 cm dikke laag aarde, gemengd met turf, dode bladeren en stro, in uw moestuin aan te brengen. Hiermee brengt u een thermische laag aan die helpt met het isoleren. U kunt de aarde vastzetten met een netje, zodat de wind deze isolatiemuur niet weg laat waaien. Dunne plasticfolie beschermt uw moestuin en groenten tegen slechte weersomstandigheden. Deze kunt u vastmaken door aan de uiteinden stenen te leggen. Een plastic tunnel is nog beter: deze is speciaal behandeld tegen UV-straling. Zo'n tunnel wordt ook wel 'folieserre' genoemd.

plastic tunnel

3. Al gedacht aan een serre?

Serres zijn eigenlijk de enige ideale oplossing. Er zijn ook serre's voor kleine tuinen, ze zijn er namelijk in alle maten en soorten. Wanneer u een kleine tuin heeft, zijn er ook serre's die u bijvoorbeeld tegen de muur kunt bevestigen. Is dat zelfs te groot voor uw tuin? Wanneer u graag een moestuin wilt beginnen op een balkon of op een klein terras, kiest u voor een patioserre. Deze zijn echter wel iets minder bestand tegen vocht.

Onderstaande foto is ingezonden door Greetje uit Kortrijk: "ik maak zelf gebruik van een serre in de tuin. Dit is ideaal tijdens de winterperiode. Mijn moestuin blijft altijd op en top en ik sta zelf ook altijd droog te werken. Heerlijk!"

tuinserre


Laat een reactie achter, vinden we leuk!