Nieuwe erfafscheiding kiezen, waar op letten?

Mike avatar

Mike op 26-02-2015

Een nieuwe erfafscheiding uitkiezen is altijd spannend. Zoveel keuze. Waar doet u wijs aan? Om de beste keuze te maken over de nieuwe erfafscheiding zult u voor uzelf drie vragen moeten beantwoorden: Wat is het doel van de nieuwe erfafscheiding, hoeveel onderhoud wilt u er aan besteden en als laatste (maar zeker niet de minste) moet u bedenken hoeveel de investering ongeveer mag kosten. Met dit artikel helpen we u bij het beantwoorden van deze vragen.

erfafscheiding kiezen

Het doel van de erfafscheiding

Is uw oude erfafscheiding aan vervanging toe? Wilt u gewoon een nieuwe uitstraling voor uw tuin? Of zijn het die nieuwsgierige buren die voortdurend lopen te gluren? Het uitkiezen van de nieuwe erfafscheiding is voor een groot deel afhankelijk van het doel dat u heeft met de erfafscheiding. Als het u om de privacy gaat kiest u natuurlijk niet een open hekwerk. Net zo min dat u voor beplanting en begroeiing kiest wanneer u optisch een grotere tuin wilt.

Uw privacy

Buren en voorbijgangers zijn leuk, behalve als u in de privacy van uw eigen tuin wilt genieten met vrienden en/of familie. Een erfafscheiding die volledig dicht is geniet de voorkeur als meer privacy creëren het doel is van de nieuwe erfafscheiding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schutting of een haag. Heeft u al een bestaand (open) hekwerk dan hoeft de investering helemaal niet veel te kosten. Laat in dat geval gewoon een plant (bijvoorbeeld klimop) rond het hekwerk groeien en geniet van uw privacy!

Optische illusie

Wilt u uw tuin groter laten lijken dan hij is? Kies dan altijd voor een houten hekwerk met horizontale planken. Planken die horizontaal over de gehele zijkant lopen laten uw tuin langer lijken en horizontale planken aan de achterwand zorgen ervoor dat uw tuin breder lijkt dan hij is.

Gewoon iets nieuws

Bent u uw oude erfafscheiding simpelweg zat en is het tijd voor iets nieuws? Dan kunt u naar hartenlust kiezen uit alle smaken erfafscheidingen die er te vinden zijn. De regels bepaalt u zelf. Wel is het zo dat bepaalde erfafscheidingen beter passen bij een bepaalde soort tuin. Zo passen sierlijke hekwerken uitstekend in romantische tuinen en houten hekwerken in landelijke tuinen. Heeft u veel beplanting in de tuin? Een haag is een prachtige toevoeging in dat geval!

Het onderhoud van de erfafscheiding

Net als het doel is het onderhoud aan de erfafscheiding erg belangrijk voor uw keuze. Als u het niet erg vindt om regelmatig de haag bij te werken is een haag een lust voor het oog. Een haag die niet regelmatig bijgehouden wordt gaat vroeg of laat een eigen leven leiden. Niet iets wat u wilt als u weinig onderhoud wilt hebben aan de nieuwe erfafscheiding. In dat geval kunt u beter kiezen voor onderhoudsarme erfafscheidingen zoals sier- en spijlenhekwerken welke verzinkt zijn om roestvorming tegen te gaan en afgewerkt worden met een coating die zorgt dat de verf in vrijwel alle weersomstandigheden in tact blijft. Ook geïmpregneerde schuttingen, materiaal van kunststof of een tuinmuur zijn allen goede opties als u weinig onderhoud wilt hebben aan uw nieuwe erfafscheiding.

Het onderhoud van de erfafscheiding kan ook aan een hovenier over gelaten worden.

Uw budget

Uiteraard ook erg belangrijk bij het kiezen van de nieuwe erfafscheiding. Erfafscheidingen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen die over het algemeen bepaald worden door het gebruikte materiaal en de duurzaamheid van het materiaal. Geïmpregneerde schuttingen zijn goedkoper in aanschaf dan hardhouten schuttingen, maar daarom gaan ze doorgaans ook minder lang mee. Vooral de goedkopere erfafscheidingen zijn vrij eenvoudig zelf te plaatsen, maar voor de duurdere varianten heeft u vaak een vakman nodig.

Toch kunt u relatief gemakkelijk besparen op het laten plaatsen van de nieuwe erfafscheiding door een vakman. Onderlinge prijzen verschillen namelijk aanzienlijk en door verschillende vaklui met elkaar te vergelijken kunt u aanzienlijk besparen. Door te vergelijken en juiste keuzes te maken bent u in ieder geval altijd verzekerd van de beste prijs voor het laten plaatsen van de nieuwe erfafscheiding.

De nieuwe erfafscheiding zelf... die kiest u na het lezen van dit artikel hopelijk gemakkelijker!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!