Oprit bestraten: wat kost dat?

Mike avatar

Mike op 28-12-2014

De oprit van je huis of perceel bestraten is niet zomaar een klus. De bestrating dient heel zorgvuldig en specifiek gelegd te zijn voor een oprit. Omdat er veel zware objecten zoals auto's zorgen voor drukking en verschuivingen, is het belangrijk dat de bestrating strak en vast ligt voordat de oprit in gebruik wordt genomen. Maar hoe krijg je nou zo'n stevige oprit?

Oprit bestraten

Kosten oprit bestraten

Je kunt de kosten van het bestraten van de oprit het best verdelen tussen 2 kostenposten: de stratenmaker en de kosten voor het materiaal.

Kosten stratenmaker

De kosten voor een stratenmaker zijn afhankelijk van enkele zaken. Huur je een stratenmaker uit eigen regio in, dan heb je al geen extra kosten voor het vervoer (voorrijkosten). Stratenmakers die verder moeten rijden met zwaargewicht (de tegels, zand, materialen, etc.) rekenen meer. Het uurtarief van stratenmakers ligt tussen de € 28,- en de €45,-. Het is dus zeer verstandig om meerdere offertes voor oprit bestrating te vergelijken. Zo kun je al snel 10-tallen euro's besparen op het bestraten van de oprit.

Kosten bestrating materiaal

Gemiddeld gezien kom je op ongeveer onderstaande prijzen voor de materialen bij oprit bestraten:

Opsluitbanden: € 1,80 tot € 5,10 per meter
Ophoogzand: € 48,- tot € 75,- per big bag a 1 m3
Stenen: € 13,- tot € 38,- (m2)

Oprit bestraten

Het bestraten van de oprit zorgt voor meer ruimte rondom het perceel van de woning. Het kan bijvoorbeeld dienen als parkeerplaats. In dat geval is het verstandig, in verband met genoeg ruimte om langs de auto('s) af te lopen, de oppervlakte van de bestrating te houden op c.a. 2,7 m breed en 5,5 m lang. Het is van belang dat de bestrating van de parkeerplaats speciaal gelegd is om de zwaartekracht van de geparkeerde auto op te kunnen vangen. Anders krijg je al snel verschuivingen en kuilen in de oprit.

Sterke oprit en bestrating

Kies voor de oprit altijd voor bestrating. Alleen dan krijg je een stevige ondergrond die voldoet voor het berijden van auto's. De oprit krijgt in dit geval ook een specifieke onderlaag (fundering) onder het straatwerk. Voor een oprit van ongeveer 18 tot 55 cm dik wordt deze fundering van ophoogzand en/of gebroken puin gemaakt. De bestrating zal hierdoor niet gaan zakken wanneer er auto's overheen rijden of wanneer er vaak auto's geparkeerd zullen staan.

Een goed gelegde oprit heeft als voordeel dat het zeer veel gewicht kan verdragen. Omdat de stenen minimaal 5 centimeter dik zijn, kun je met een gerust hard auto's parkeren zonder dat stenen gaan verschuiven of zelfs breken. Je wilt uiteraard niet al snel met kuilen komen te zitten. Betonklinkers zijn ideaal voor een oprit: hoe dikker de steen, hoe sterker en hoe minder snel verschuivingen en beschadigingen.

Oprit van grind

Wil je liever geen stenen maar kies je voor grind? Dan kies je wellicht voor een voordeligere manier van een oprit leggen die bovendien waarschijnlijk beter past bij de rest van de tuin. Grind is namelijk vaak erg mooi te combineren met andere elementen uit de tuin. Om te voorkomen dat er veel sporen van auto's in het grind komen te staan, maakt een stratenmaker bij het leggen van de oprit, gebruik van speciale grindplaten. Het nadeel van grind? Het is moeilijker te onderhouden vanwege bladeren en bijvoorbeeld zand wat tussen het grind kan komen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!