Tomaten kweken in uw serre: tips

Mike avatar

Mike op 02-12-2014

Tomaten zijn naast erg lekker ook erg gezond. Ze zijn rijk aan kalium, vitamines A, C en E en anti-oxidanten en beschermen u hierdoor tegen tal van aandoeningen, waaronder te hoge cholesterol, hoge bloeddruk en zelfs kanker. Wilt u deze heerlijke eenjarige klim- of stamplant in uw eigen moestuin telen? We geven u enkele tips zodat u zelf kan beginnen met tomaten kweken.

hovenier tomaten kweken

Tomaten kweken van zaad of plant?

Beginnende kwekers kunnen voor de zekerheid tomatenplantjes kopen die ze rond half mei in de moestuin (of een maand eerder in de serre) kunnen uitplanten. Wilt u liever volledige zekerheid over de variëteit en schrikt een uitdaging u niet af? Dan kan u tomaten kweken vanuit zaad. Op zich niet zo moeilijk, maar het kost natuurlijk wel meer tijd.

Tomatenplanten kan u zo’n 8 tot 10 weken zaaien voordat u ze kan uitplanten, dit betekent dus begin-medio maart. Heeft u een tuinserre waar u de plantjes kan uitplanten, dan kan dit al een maand eerder, dus begin-medio februari. Week het zaad 24 uur in een bak met water, waarna u de zaadjes in een ondiepe bak of potje op de vensterbank of in de broeikas uitplant bij een temperatuur van zo’n 20°C. Zet de zaadjes op zo’n halve centimeter diepte in een luchtige en goed doorlaatbare grond en druk ze lichtjes aan. Besproei ze met water en zet ze achter glas.

Na zo’n 2 weken ziet u de eerste blaadjes verschijnen en kan u de sterkste plantjes ‘verspenen’. Dit betekent dat u de plantjes verplant, elk in een pot met zo’n 12 cm diameter, en ze nog steeds op een lichte en warme (18-20°C) plaats houdt. Een broeikas is hier ideaal voor. Hou de plantjes goed vochtig en geef ze eventueel wat vloeibare meststof.

Tomaten planten

U kan de plantjes medio april in uw serre uitplanten of medio mei in uw tuin (volle grond buiten). Voordat u ze buiten verplant, laat u ze liefst nog een weekje in hun kweekpot ‘afharden’ (d.i. wennen aan de frissere temperaturen). Plant ze op een zonnige plek in rijen op zo’n 40 centimeter afstand van elkaar (50 cm bij grote variëteiten) en op zo’n 20 centimeter diepte. Laat zo’n 70 à 80 centimeter tussen de verschillende rijen. Geef de plantjes water en dek ze af met stro, maaisel of mulch, zodat de bodem goed vochtig blijft en onkruid minder kans krijgt.

Plaats twee weken later stokken of ‘klimkoorden’ van minimaal 1,5 meter lengte naast iedere tomatenplant, waaraan u ze kan opbinden. Om rechte en regelmatige planten te krijgen, moet u regelmatig de ‘dieven uitbreken’ (d.i. de uitgelopen okselknoppen verwijderen). Ook moet u de planten ‘toppen’, wat betekent dat u de kop van de plant wegsnoeit na 3 tot 4 bloemtrossen (buitentomaten) of na 8 à 9 bloemtrossen (tomaten serre). Hierdoor remt u de groei van de plant, maar bevordert u het rijpingsproces van de tomaten zelf.
U kan de groei bevorderen door ze bij te mesten, maar zorg ervoor dat uw tomatenplanten niet te snel groeien, want dan zijn ze vatbaarder voor ziekten en insecten.

Tomaten oogsten

Na zo’n 40 tot 90 dagen zal u de eerste vruchten zien verschijnen. Hoe langer u ze laat hangen, hoe zoeter ze worden… maar ook hoe groter het risico wordt dat ze overrijp worden of gaan rotten.

Broeikas of serre nodig? U vindt het bij Tuintime!

Tomaten houden van zon, licht en warmte. Wilt u het zaai-, plant- en oogstseizoen van tomaten verlengen en meer tomaten kunnen oogsten per plant, dan is een serre een goed idee.

Bij Tuintime vindt u verschillende soorten serres: van klein tot groot, voor de beginnende of de gevorderde moestuinierder. Heeft u niet de ruimte om een hobbykas te plaatsen, dan vindt u hier ook kleinere muurkassen en patiokassen. U kan ook beginnen met een broeikas, waar u de zaden kan laten ontkiemen, en een folieserre die uw tomaten beschermt nadat u ze in uw moestuin hebt uitgeplant. Er zijn bijvoorbeeld ook specifieke tomaten kassen en tomaten patiokassen verkrijgbaar.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!