Tuin bestraten, wat kost het?

Mike avatar

Mike op 23-02-2015

U wilt binnenkort genieten van een strak betegelde tuin zonder hiervoor zelf dagen op uw knieën in de aarde te moeten zitten met een kromgebogen rug? Hieronder hebben wij voor u een overzicht van alle kosten die komen kijken bij het laten bestraten van uw tuin.

Tuin bestraten kosten

Kosten tuin bestraten

Het bestraten van een tuin is fysiek erg zwaar waardoor veel mensen deze klus liever uitbesteden. Veel mensen weten niet zeker of zij deze klus zelf gaan doen of niet. Wat uw beslissing ook wordt, het is altijd verstandig u eerst te verdiepen in alle mogelijkheden en prijzen. Daarom eerst een volledig overzicht van de gemiddelde kosten voor het bestraten van de tuin, alle prijzen zijn inclusief btw.

Stratenmaker: €30 tot €40 per uur of €10 tot €20 per m²
Bestrating stenen: €15 tot €65 per m²
Ophoog- en voegzand: €50 tot €70 per m³
Opsluitbanden: €2 tot €5 per meter

Dit zou betekenen dat voor een tuin waar 30 m² aan bestrating met waaltjes in komt te liggen de kosten uitkomen op ongeveer €1500.

Kosten stratenmaker

Heeft u geen zin, tijd of wilt u dat het gewoon een keer goed gebeurt zodat u er geen omkijken meer naar heeft. Er zijn genoeg redenen te bedenken om de klus uit te besteden aan een vakkundige stratenmaker. Een stratenmaker vraagt een bedrag tussen de €30 en €40 per uur of een prijs per m² van €10 tot €20. Of een stratenmaker een uurtarief vraagt of per meter berekent is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus, een speciaal legmotief is moeilijker te leggen waardoor een stratenmaker eerder geneigd is om een uurtarief te vragen omdat hij hier meer tijd aan kwijt is.

Kosten bestrating

De prijs voor het bestraten van uw tuin begint bij €15 per m² en loopt op tot €65 per m². De hoogte is afhankelijk van uw wensen, de uitstraling van de tuin en uw budget. Hieronder een klein overzicht van de gemiddelde kosten van de meest gekozen soorten sierbestrating.

Koppelstones: €15 tot €25
Betonbestrating: €15 tot €35
Flagstones: €25 tot €40
Waaltjes: €30 tot €45
Natuursteen: €30 tot €65

Ophoog- en voegzand

Een goede ondergrond is bij het leggen van bestrating erg belangrijk, op deze manier wordt verzakking van de stenen voorkomen. Daarom wordt bestrating altijd in ophoogzand geplaatst. Zodra de stenen goed liggen wordt het geheel gedicht met speciaal voegzand. De kosten voor deze soorten zand liggen rond de €50 tot €70 per big bag van 1 m³, hiermee kunt u 20 m² aan tuinoppervlakte bestraten.

Opsluitbanden bestrating

Opsluitbanden zorgen ervoor dat de bestrating goed en stevig op zijn plaats blijft liggen. Zeker bij kleinere stenen, zoals waaltjes, is het aan te raden om met opsluitbanden te werken. Deze banden worden aan de buitenste randen aangebracht van het totale tegeloppervlakte. Per meter opsluitband bent u tussen de €2 en €5 kwijt.

Kosten extra materiaal

Als u uw tuin laat bestraten zijn er extra opties mogelijk waarmee u uw tuin kunt verrijken. Die extra materialen kosten:

Afscheidingsbanden: €10 tot €30 per meter. Hiermee kunt u een muurtje van bestrating laten aanbrengen voor niveauverschil in uw tuin of voor perken.

Sierkeien: €7 tot €35 per m². Dit is vooral voor de sier, denk hierbij aan de rand van een tuinpad of bij een kleine waterval.

Tuin bestraten met grind

Wanneer u liever een wat goedkoper alternatief wilt voor het bestraten van uw tuin kunt u kiezen voor grind of split. U bent dan tot €10 per m² goedkoper uit. Een stratenmaker gebruikt vaak grindplaten voor het leggen van grind, deze zorgen ervoor dat het grind op zijn plaats blijft liggen. Per vierkante meter heeft u ongeveer 75 kg grind nodig. Wanneer u door een stratenmaker een oppervlakte van 30 m² van grind laat voorzien, dient u rekening te houden met een bedrag van ongeveer €1.000.

Grind: €7,50 per m²
Split: €12 per m²
Grindplaten: €12 tot €16 per m²


Laat een reactie achter, vinden we leuk!