Tuin winterklaar maken

Mike avatar

Mike op 26-10-2015

De tuin voorbereiden op de winter. Niet de leukste klus, maar wel nodig. Vaak laten we de tuin ietwat verslonzen gedurende de wintermaanden en dat is zonde. Er zijn immers zat elementen die er voor kunnen zorgen dat uw tuin ook in de winter aantrekkelijk blijft.

wintertuin voorbereiden

De tuin klaarmaken voor de winter

Zodra de eerste bladeren van de bomen vallen en hun kleurenspel beginnen te spelen zou u al moeten beginnen met het klaarmaken van de tuin voor de donkere wintermaanden. Een goede start is om de bladeren te ruimen en planten alvast terug te snoeien. Rozen kunnen bijvoorbeeld op zo'n 50 centimeter boven het oog worden terug gesnoeid en verschillende heesters mogen op zo'n 25 centimeter boven de grond worden teruggesnoeid zodat ze in het voorjaar weer uit kunnen lopen.

Hagen snoeien

In November mogen hagen die na de zomersnoei nog wat extra schot hebben gezet bijgeknipt worden. Een beuk of ligustrum zijn hier voorbeelden van. Coniferen hagen mogen met het jonge schot gerust de winter in gaan. Dit is namelijk een goede bescherming tegen de kou en voorkomt dat de topjes van de haag invriezen.

Vaste planten die niet meer bloeien kunt u terug knippen tot het vaste groen of zelfs tot de grond. Door vaste planten tijdig weg te knippen vergemakkelijkt u het ruimen van de bladeren en oogt uw tuin meer opgeruimd.

Sommige planten kunt u beter in het voorjaar pas snoeien. Voorbeelden hiervan zijn de vlinderstruik, lavendel, blauwe spirea en lavatera. Voor de lavatera is het belangrijk om voor beschutting te zorgen gedurende de winter. Afdekken met stro of tuinafval is daarbij een goede oplossing.

Gras

U hoeft gelukkig niet heel veel te doen aan het gazon, maar het is wel belangrijk dat bladeren niet ophopen op het gras. Zo kan het gras immers verstikken en zwak de winter ingaan. Maai het gras ook niet te kort en zorg dat het groen van kleur blijft.

Bloempotten en bakken

Bloempotten en bakken kunnen worden leeggemaakt. Als de potten en bakken vorstbestendig zijn kunt u deze aanplanten met nieuw bloeiende planten zoals bijvoorbeeld winterviolen.

Om te voorkomen dat de potten kapot vriezen in de winter plaatst u het best een potje en scherven op z'n kop in de potten. Zorg ook voor een goede afwatering. Boor desnoods een aantal extra gaatjes aan de zijkant van de pot zodat overtollig water gemakkelijker kan worden afgevoerd.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!