Vier veelgestelde vragen over tuinwater

Mike avatar

Mike op 21-04-2015

Over tuinwater zijn nogal wat vragen. We hebben daarom de vier meest gestelde vragen over tuinwater op een rijtje gezet. "Hoe krijg ik water uit mijn tuin weg, zijn grasdallen een optie, hoe leg ik gazon aan op een kleigrond en hoe zit het met waterafvoer en niveauverschil met de buren?" Ontdek de antwoorden hieronder!

Tuinwater

Hoe krijg ik water uit mijn tuin weg?

Stel: u heeft een nieuwbouwtuin die na een regenbui nogal zompig is. Door de zandwagens is alles platgereden en de tuin ligt aan een sloot die anderhalve meter onder tuin peil ligt. De tuin valt niet meer om te spitten en een drainagesysteem aanleggen is te kostbaar en teveel werk. Hoe lost u dit dan op?

Een mogelijkheid in deze situatie is om gaten te boren met een grondboor. Doordat de grond zo stevig is aangestampt kan een ondoordringbare laag ontstaan waardoor regenwater geen kans krijgt om weg te vloeien. Boor in dit geval elke vierkante meter een gat met een diameter van zeven tot tien centimeter waarbij u zeker weten door de ondoordringbare laag boort. De gaten kunt u opvullen met scherp zand tot zo'n twintig centimeter van de oppervlakte. Het laatste deel kunt u opvullen met compost zodat u eventueel bloemen of planten kunt laten groeien.

Grasdallen als optie

Stel: auto's rijden uw graskant steeds kapot. Zou u dan grasdallen kunnen plaatsen?

Grasdallen zijn uitermate geschikt om verkeer door te laten en toch te kunnen blijven genieten van een groene omgeving. Tussen de openingen kunt u gras laten groeien, maar u kunt dit ook opvullen met bijvoorbeeld zand. Grasdallen zijn verkrijgbaar in beton of in kunststof variant. De betonnen versie kan zwaarder verkeer aan, de kunststof variant is lichter en daardoor makkelijker te transporteren. Grasdallen worden niet alleen geroemd vanwege de mogelijkheid tot begroeiing, maar ook vanwege de waterdoorlatendheid. Regenwater kan eenvoudig via de openingen wegvloeien.

Hoe leg ik gazon aan op een kleigrond?

Stel: de basis van uw tuin is kleigrond met een toplaag van zo'n 15 centimeter tuingrond. Bij hevige of langdurige regenval blijft regenwater op deze ondoordringbare kleilaag liggen en bij droog weer barst de bovenste laag grond en droogt de grond uit. Kunt u hier dan gazon op laten groeien?

De mogelijkheid die u hierbij heeft is de structuur van de bodem te veranderen. Frees bijvoorbeeld 5 centimeter rijnzand in. Hierdoor loopt regenwater sneller weg en blijft het niet staan bij hevige of langdurige regenval. Een extra drainage is natuurlijk ook altijd een optie. In het geval van droogte en gebarsten grond; wel water geven natuurlijk!

Niveauverschil met de buren

Stel: uw tuin ligt lager dan die van de buren en daardoor heeft u last van het afgevoerde water afkomstig van het erf van uw buren. Moeten de buren op eigen kosten met een oplossing komen?

In artikel 640 van het burgerlijk wetboek staat het volgende:

"Artikel 640 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat lager gelegen erven het water moeten ontvangen van hoger liggende erven dat - daarvan buiten het toedoen van mensen - natuurlijk afloopt. De eigenaar van het lager gelegen erf mag geen dijk opwerpen die de afloop verhindert. De eigenaar van het hoger gelegen erf mag ook niets doen wat de erfdienstbaarheid van het lager gelegen erf verzwaart."

Resumerend is het dus simpelweg zo dat zolang de hogere ligging van het perceel van uw buren niet het gevolg is van een kunstmatige ingreep, u de afvloeiing van regenwater niet mag hinderen. Is de situatie door de buren gecreëerd dan zou u de situatie kunnen proberen te kwalificeren als burenhinder. In dat geval kunt u maatregelen treffen om een einde te maken aan de wateroverlast veroorzaakt door niveauverschil.

Hovenier inschakelen

Wilt u graag een hovenier inschakelen die u kan helpen bij werken in een van de bovengenoemde situaties? Vergelijk hier dan geheel gratis en vrijblijvend hovenier offertes uit uw regio en bespaar op uw tuinklus!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!