Klinkers leggen

Klinkers leggen kan prima zelf worden gedaan, het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Hieronder bespreken we hoe u het beste te werk kunt gaan bij het zelf leggen van klinkers.

Klinkers leggen
U kiest als eerste de juiste klinkers, kies een kleur en grootte. Zorg ervoor dat u elke klinker controleert op barsten en kleurverschillen. Als u dit heeft gedaan kunt u de kantopsluiting van uw klinkers plaatsen. Hierdoor voorkomt u dat de klinkers gaan schuiven. Daarna legt u de fundering aan, zorg voor een drainerende ondergrond. Deze maakt u stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand waarbij u per kubieke meter 150 kilo cement toevoegt. Dat mengsel moet u gelijktijdig verwerken binnen de 3 uur, met een dikte van ongeveer 15 centimeter. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de fundering 1% verval heeft richting de straat zodat regenwater gemakkelijk kan aflopen, weg van het huis.

Hierna plaatst u de straatlaag van de klinkers, met hetzelfde funderingsmengsel, afgereid op een egale dikte van 4 centimeter. Deze straatlaag werkt kleine dikteverschillen tussen de klinkers weg en wordt bijgevolg niet eerst verdicht. Het verdichten gebeurt pas bij het aantrillen van de klinkers na de plaatsing. Zorg ervoor dat de klinkers tegen elkaar aanliggen, maar wel met een kleine voeg ertussen. Vermijd waterplassen op de bestrating door de klinkers te plaatsen met een verval van 1 of 2 centimeter per meter. Hierna is het tijd voor de laatste stap, voeg de klinkers en tril ze af. Borstel de klinkers in met wit zand en veeg het oppervlak schoon, reinig de trilplaat voordat u deze gebruikt. Begin met trillen aan de rand en ga langzaam naar het midden. Als u klaar bent reinigt u de bestrating met schoon water.

Verschillende soorten klinkers

Er zijn meerdere soorten klinkers die u voor uw bestrating zou kunnen kiezen. Hieronder belichten we de meest voorkomende: betonklinkers en kleiklinkers.

Betonklinkers

Bij het horen van het woord beton wordt vaak gedacht aan een saaie grijze substantie. Dit is geen waar, betonklinkers zijn er in allerlei verschillende kleuren en afmetingen zodat ze voor iedere woning iets kunnen betekenen. Vroeger waren betonklinkers niet zo kleurvast als nu, dit komt door dat er nu mineralen en natuursteengranulaten worden toegevoegd. Betonklinkers kunnen waterdoorlatend zijn, dit zorgt ervoor dat er geen plassen worden gevormd omdat de klinker langzaam water in de grond laat doordringen. Er kunnen wel eens witte vlekken ontstaan op uw betonklinkers, dit is echter geen enkel probleem, dit is kalkuitslag en zal na enkele regenbuien weer verdwijnen. Betonklinkers zijn ideaal voor terrassen en opritten.

Kleiklinkers

Kleiklinkers behoren tot de meest gebruikte materialen voor allerlei soorten verhardingen. Dit komt doordat deze gemaakt worden van klei dat gedroogd en gebakken wordt. Deze basis zorgt ervoor dat kleiklinkers heel wat positieve eigenschappen bezitten. Kleiklinkers, ook wel keramische klinkers genoemd, passen bij elk type woning omdat ook hier een keuze gemaakt kan worden op kleur en afwerking. Ook wat betreft de leg patronen is er heel wat mogelijk. Voordelen zijn hun geringe porositeit waardoor algen en mos bijna niet voorkomen, vorstbestendigheid, kleurvastheid en onderhoud.
 

Klinkers laten leggen?

Wanneer u zelf klinkers heeft gekocht (of nog moet kopen) en deze niet zelf wilt leggen, is het verstandig om offertes van professionele bestraters uit uw regio te vergelijken. U ontvangt meerdere offertes die u eenvoudig kunt vergelijken zodat u vervolgens vrijblijvend uw keuze voor een vakman kunt maken. U kunt zo behoorlijk besparen op uw bestratingskosten.

Vragen

Dat mag altijd.

Jazeker. U kunt hier offertes vergelijken voor alle tuinwerken, denk aan het maken van een tuinontwerp, het aanleggen van een tuin en aan het renoveren en onderhouden van een tuin.
Uiteraard is het afhankelijk van de soort klinkers die u laat leggen. Klinkers zijn relatief gezien goedkope stenen. Daarnaast komt dan nog de prijs voor de hovenier, de kosten voor het bestraten zullen zo liggen tussen de €25 en €40 per uur.
Ja dat is ook mogelijk. De bij ons aangesloten hoveniers doen ook bestratingswerken zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een oprit.