Tuin winterklaar maken

Een tuin winterklaar maken. Het is een term die vaak wordt gebruikt, maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld en is het eigenlijk wel nodig? We gaan er hieronder dieper op in.

Tuin winterklaar maken

Winterklaar maken van niet winterse beplanting

Het winterklaar maken van een tuin. Eigenlijk is het maar een vreemde term. De natuur wordt immers toch ook niet winterklaar gemaakt? Maar toch wordt er onderscheid gemaakt tussen de natuur en onze eigen tuinen. Dit komt simpelweg omdat we van onze eigen tuin toch net iets meer verwachten. Bij tuinaanleg planten we vaak vorstgevoelige planten, gewoon omdat we die mooi vinden. Of er worden planten gekozen die helemaal niet zo geschikt zijn voor de tuingrond in de tuin.

Daarnaast is het ook nog zo dat veel beplanting, meestal door ruimtegebrek in de tuin, erg dicht op elkaar wordt geplant en dus eigenlijk minder ruimte krijgen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Dit kan er voor zorgen dat ze meer ziektegevoelig worden. En ook het gazon zien we het liefst het gehele jaar door zo groen als een biljartlaken.

We verwachten in onze persoonlijke tuin situaties dus eigenlijk vaak bepaalde condities van beplanting die eigenlijk onnatuurlijk zijn. Om dit waar te maken, moeten we dus ook in de winter nog even onze handen uit de mouwen steken.

Wat doen om beplanting voor te bereiden op winter?

Voor de planten, het bodemleven en andere dieren in de tuin is het beter om niet direct alle afgestorven bladeren en plantenresten weg te halen. In de borders van de tuin mag blad gewoon blijven liggen (mits het pak niet té dik wordt, hou een maximum van 10 centimeter aan). Een pak bladeren zorgt immers voor een warm winterdek en is daarnaast voedzaam en onkruidwerend voor de planten.

Het is daarentegen wel verstandig om het blad en de stengels van planten die schimmelziekten (denk aan meeldauw) hebben direct af te knippen. Gooi deze resten in de afvalbak om zo verspreiding te voorkomen. En ook op het gazon kan blad direct worden weg geharkt.

Bescherm planten die vorstgevoelig zijn. Zoek even op bij welke temperatuur de planten in de tuin bescherming nodig hebben. De meeste planten kunnen worden beschermd door ze in te pakken met bijvoorbeeld een jute zak, doe daartussen dan wat stro of droog blad.
 

Buitenkraan leeg tappen

Wanneer er in de tuin een buitenkraan of tuinslang is geplaatst, is het sterk aan te raden om deze af te sluiten en leeg te tappen met een vorstventiel.

Tuin winterklaar laten maken?

Wilt u uw tuin graag winterklaar laten maken door een professionele hovenier? Dan is het slim om hiervoor offertes te vergelijken van meerdere hoveniers uit uw regio. U kunt zo eenvoudig vergelijken op prijs en kwaliteit en kiezen voor de hovenier die het beste aansluit op uw prijs- en kwaliteitswensen.

Vergelijk hier geheel gratis en vrijblijvend meerdere offertes en bespaar op uw hovenier!

Vragen

Dat mag altijd.

Een precieze prijs is lastig te geven. Het ligt voor een groot deel aan de soort beplanting in de tuin en de grootte voor de tuin. Gemiddelde prijzen voor een hovenier liggen zo tussen de €35 en €55 per uur. Door hovenier offertes te vergelijken vindt u gemakkelijk een goed geprijsde hovenier.
Kosten voor het aanleggen van een zijn afhankelijk van het soort terras en de grootte van het terras. Over het algemeen liggen prijzen voor een terras aanleg zo tussen de €25 en €40 per uur.
Jazeker. De bij ons aangesloten hoveniers doen alle soorten tuinwerken, van tuinontwerp en aanleg tot tuin onderhoud en renovatie.